Project Beschrijving

Villa Blanca, Goirle

Villa Blanca staat aan de vooravond van een nieuwe toekomst. Al vele eigenaren zijn de revue gepasseerd, maar de huidige eigenaren hebben een nieuwe koers vastgesteld, namelijk het herbestemmen van de villa naar Boutique Hotel met luxe appartementen op het achtererf. Zij hebben een architectenselectie uitgeschreven om dit rijke programma vorm te geven.

VISIE OP HET LANDGOED

Ooit was de villa onderdeel van een groter landgoed. In de loop der tijd zijn diverse stukken land opgesplitst en verkocht. Gelukkig is het aangrenzende bezinningsbos nog bewaard gebleven. In onze visie is herstel het kernwoord. Dit bereiken we door het landgoed rondom de rijksmonumentale villa in zijn historische waarde te herstellen. Hiermee verantwoorden we de toevoeging van het aanvullende programma en creëren we een nieuw toekomstperspectief voor het gehele ensemble. Dit valt samen met de definitie van het landgoed zoals het ook wordt omschreven in het toekomstperspectief:

EEN LANDGOED IS EEN ECONOMISCHE EENHEID IN PRIVAAT OF PUBLIEK BEZIT, BESTAANDE UIT EEN SAMENHANGEND GEHEEL VAN ZOWEL GRONDEN ALS GEBOUWEN, WAARVAN TENMINSTE EEN BEELDBEPALEND GEBOUW OF GEBOUW VAN ALLURE. EEN LANDGOED COMBINEERT CULTUUR EN NATUUR EN RICHT ZICH OP BEHOUD EN CONTINUÏTEIT OP DE LANGE TERMIJN. 


SAMENHANG

De uitdaging ligt in het bewaken van een samenhangend ensemble. Dat betekend dat we niet te veel variatie aan willen brengen in ruimtelijke typologieën en dat de villa beeldbepalend moet blijven. Gebouwhoogtes, posities en de zichtbaarheid van de villa op het landgoed spelen een belangrijke rol. Door het toevoegen van enkele bijzondere en ingetogen woongebouwen willen we de belangrijke assen en zichtlijnen op het landgoed herstellen en de villa in zijn kracht zetten. Onze aanpak richt zich op het versterken van het erfgoed en het ontwerpen van een duurzame en toekomstbestendige ontwikkeling van het gebied. Door zorgvuldig ontworpen gebouwen te integreren, die qua schaal en vormgeving ondergeschikt zijn aan de villa, willen wij het landgoed zijn historische allure teruggeven.

LANDSCHAPPELIJKE INPASSING

De nieuwe gebouwen worden zodanig gepositioneerd dat ze de bestaande zichtlijnen en de historische opzet van het landgoed respecteren en versterken. We streven naar een harmonieuze integratie van nieuwe en oude elementen, waarbij de oorspronkelijke structuur van het landschap hersteld wordt en de relatie tussen de villa en haar omgeving wordt versterkt. Door de nadruk te leggen op de zorgvuldigheid van het ontwerp en de landschappelijke inpassing, kun je aantonen dat het project niet alleen respectvol omgaat met het erfgoed, maar ook bijdraagt aan het herstel en de duurzame ontwikkeling van het landgoed.

VISIE OP DE ARCHITECTUUR

De bosvilla’s worden ontworpen met oog voor detail. Ze worden op een zodanige manier gesitueerd dat ze niet concurreren met de monumentale villa, maar ze zoeken juist aansluiting bij de landschappelijke kwaliteiten. De architectuur is ingetogen, en de materiaalkeuze is zorgvuldig afgestemd op de historische context van het landgoed.

VILLA HOTEL

De villa wordt op zorgvuldige wijze inricht met 6 luxe hotelkamers. De nieuwe aanbouw aan de achterzijde geeft toegang tot de horeca- en congresruimte in het souterrain. Een minimalistische aanbouw die ingetogen is ten opzichte van het monument. Het bestaande terras kan in het voorjaar door een groter publiek gebruikt worden en geeft prachtig zicht over het landschap. Op deze wijze wordt een stukje erfgoed terug gegeven aan de inwoners van Goirle en omgeving.

Categorie: wonen | leisure | nieuwbouw | herbestemming

Status: prijsvraag

Jaar: 2024

situatietekening
historische foto van de voorgevel
conceptschema
zicht vanaf het terras, de bosvilla's begeleiden de landschappelijke assen
de gebouwen zweven tussen het groen
minimalistische aanbouw op het terras
bosvilla I begeleid de hoofdas richting de monumentale villa
zijaanzicht bosvilla II
secundaire as tussen bosvilla I en bosvilla II
zijaanzicht bosvilla I
langs- en dwarsdoorsnede
achtergevel met horeca in het souterrain onder het bestaande terras; het water fungeert als spiegelvijver