Project Beschrijving

Herbestemming Ketelhuis

Wat in 2013 begon met een prijsvraag ten behoeve van een transformatie resulteert in 2022 met een transformatie-plus.


Het Ketelhuis was een technisch bouwwerk ten behoeve van de verwarming van de oude NS werkplaats. Eigenlijk was het Ketelhuis ‘de verwarmingsketel’ van het hele gebied. Grote kolen gestookte – en later gasgestookte – ketels creëerden enorme warmte die over de werkplaats werd getransporteerd door grote stroomleidingen. Na de verhuizing van de NS werkplaats is deze functie komen te vervallen.


Tijdens het openbaar maken van de NS werkplaats en het aanleggen van de Burgemeester Brokxlaan, is het Ketelhuis gered van de sloophamer. Op de tekentafel paste het Ketelhuis niet in de nieuwe plannen voor de Spoorzone, toch heeft de gemeente het gebouw weten te behouden. Hierdoor is een bijzondere situatie ontstaan waardoor het Ketelhuis half op de stoep, half op het fietspad terecht is gekomen in het nieuwe straatprofiel. Hier is de zoektocht begonnen naar de transformatie van een stukje industrieel erfgoed in Tilburg. Aanvankelijk was het doel het Ketelhuis te transformeren met maximaal behoud van het interieur en het exterieur. Na vele studies bleek behoud van het interieur beperkt of niet mogelijk door een grote hoeveelheid asbest en later ook Chrome-6 verf. Grootschalige sanering was noodzakelijk. Om die reden heeft de gemeente ons gevraagd te studeren op een variant met een opbouw op het Ketelhuis. Daarmee konden we programma genereren wat het saneren van het gebouw mogelijk maakt.


In de nieuwe situatie bestaat het gebouw uit acht bouwlagen. Op de begane grond en de eerste verdieping van het bestaande gebouw is ruimte voor horeca en flexplekken. De zes bouwlagen daarboven zijn voorzien van 48 appartementen. Tijdens het saneren wordt geïnventariseerd welke elementen we maximaal kunnen behouden en terugbrengen in de nieuwe situatie. Hiermee proberen we zo veel mogelijk te verwijzen naar de oude functie van het gebouw. Vanuit de binnenzijde van het Ketelhuis wordt een betonconstructie aangebracht die als een tafel de bovenbouw draagt. Deze constructie zal in het zicht blijven, en toont hoe de opbouw binnen het bestaande gebouw gerealiseerd wordt.


De opbouw boven het Ketelhuis is geïnspireerd door de vuurkasten van de oude ketels in het gebouw. Deze vuurkasten waren robuust en sterk van uitstraling, opgebouwd uit dikke staalplaten gemonteerd met klinknagels. Met de nieuwe cassettegevel verwijzen we naar de oude ketels. Het ritme van de nieuwe gevels past bij een heldere ingenieurs logica die je meer terug ziet in een industriële omgeving. Door deze cassettegevel overduidelijk in het zicht te monteren, creëren we een vergelijkbaar beeld en gevoel van robuustheid. De opbouw wordt gescheiden door een tussenlaag die ervoor zorgt dat de oudbouw van Ketelhuis op zichzelf blijft staan en de nieuwbouw loskomt van zijn plint. Daardoor is er een mooie geleding ontstaan tussen het oorspronkelijke gebouw en de nieuw te realiseren opbouw daarboven.


Heeft u belangstelling in wonen op deze locatie? Klik hier voor meer informatie.

Opdrachtgever: SDK Vastgoed BV

Categorie: Herbestemming | Wonen

Status: In ontwikkeling

Jaar: 2019 – heden

Plaats: Tilburg

zicht vanaf de Burgemeester Brokxlaan
bebouwing spoorzone
Situatie
plattegrond begane grond Ketelhuis
doorsnede van de Atelierwoningen en het Ketelhuis
zicht vanaf de Atelierstraat
oorspronkelijke vuurkasten
atelierwoningen