Project Beschrijving

46 appartementen vlindervallei

Op een unieke locatie gelegen aan woonwijk De Vlindervallei te Oosterhout hebben wij een ontwerp gemaakt voor een nieuw complex met 46 luxe appartementen van ca 130m2. Complex ‘A New Dawn’ is in het groen gelegen met in de omgeving historische boerderijen en wordt omsloten door een groene wal langs het kanaal, een bomenrij met daarachter nieuwbouwwoningen in jaren-30 stijl en stedelijke ontsluitingswegen. Door deze verschillende omgevingsfactoren werden we stedenbouwkundig en architectonisch uitgedaagd een gebouw te ontwerpen wat qua schaal en positionering aansluit bij de omgeving. Hierbij is rekening gehouden dat de contouren van het complex bij de omgeving aansluiten.

Het alzijdige complex heeft aan elke zijde een eigen karakter en kwaliteit. De kop loopt parallel aan de stedelijke ontsluitingsweg en omarmt vervolgens de private, gecultiveerde binnentuin die toegang geeft tot de appartementen. De staart van het gebouw is geknikt en loopt parallel met de wijk en het kanaal en past perfect in het aangrenzende park. De groendaken van de 5 verdiepingen hebben een getrapte daklijn (conform hoogte van de stedelijke schaal) aflopend tot de hoogte van de woningen in de achterliggende woonwijk. Deze vorm en ontsluiting laat het toe te spelen met de bezonning en zijn alle woningen zon georiënteerd.

Alle appartementen hebben vanuit de woonkamer zicht op zowel de binnentuin als het omringende landschap en heeft het aan beide zijden een buitenruimte. Aan de zonnige kant is er een groot balkon. Aan de andere kant nodigt een kleiner balkon uit om te genieten van de ochtend- of avondzon. De balkons zorgen voor een horizontale accentuering en dynamiek in de gevels. De aflopende, platte daken functioneren deels als terrassen voor de bovenliggende verdiepingen. Daarnaast is er voldoende ruimte voor zonnepanelen in het groen. Het gebouw is in zijn geheel klimaat adaptief.

Categorie: woningbouw | openbare ruimte

OpdrachtgeverAlphons Coolen

StatusDO fase afgerond